Sunday, February 10, 2008

Deus Misereatur

Si formeu part d'allò que la gent anomena el món de la recerca (científica), segur que no sou aliens a les discussions sobre les publicacions en revistes científiques. Conceptes com els factors d'impacte (IF) de les revistes científiques, l'índex H d'un autor (dóna una relació de les citacions que rep un autor), i lemes com publish or perish estan a l'ordre del dia en aquestes discussions. No em posaré aquí a donar la meva opinió sobre el tema, doncs em sortiria un post llarg, clarament esbiaixat i probablement molt avorrit.

Només vull fer un petit incís en l'importància relativa de publicar en depèn de quines revistes. Avui repassant els articles de la revista Nature, he descobert als EUA s'ha llençat una revista científica (!) sobre el creacionisme (Nature 451, 382). Em pregunto com faran la revisió dels articles. Admetran, com la majoria de revistes, rebatre un article? Davant de coses com aquestes només puc dir, que Déu els perdoni...

Addendum (2 març 2008)

Avui he llegit un article Evolution: What missing link? (New Scientist, març 2008), on es critica un dels principals arguments dels creacionistes, la falta de nexe (en forma d'evidència fòssil) entre petits i grans vertebrats. Val la pena llegir-lo si us interessa el tema. Gràcies Òscar per la referència a l'article.

Addendum bis (22 abril 2008)

últimament van apareixent notícies sobre aquest tema com bolets. Curiós el que publicava uns mesos enrera el New York Times...

Addendum bis bis (27 juny 2008)

Els creacionistes a favor del pensament crític... Un article a Science Magazine (necessita subscripció) comenta el fet aquesta setmana. He trobat també un blog on ironitzen sobre aquest fet i n'expliquen el contingut.

Addendum bis bis bis (6 febrer 2009)

Ara Science ha tret un issue especial de la seva revista dedicat al 200è aniversari de Darwin. Necessita subscripció; aquí hi ha link.

3 comments:

David said...

En aquesta revista hi haurà un únic, infalible i totpoderós editor, que farà a més de referee i de secretària. Ell té totes les respostes, per alguna cosa ho va crear TOT, o sigui que la part de Referee se l'estalviarà i només posarà comentaris del tipus "T'has llegit el treball dels corintis?" o "no m'has citat aquí". Encara que el referee hagi de ser anònim, si els mortals ja et fan saber què volen sense descobrir-se, aquest que ja se sap qui és no caldrà que vagi amb segones de canvi.


I pel que veig, el Yomelocom fracassar per falta de propaganda.

Menja peix fluorescent! Apa!

eduard said...

Sí, el procés de review deu ser menys complexes que en altres revistes... Els articles hauran d'acabar amb un "paraula de Déu"...?

Em pregunto si el JuanPalom encara s'edita, recordo aquell famós article de com cuinar un gall d'indi a base de llençar-lo de manera continuada per la finestra d'un tercer pis...

Anonymous said...

res del creacionisme s'ha de parlar del milenarisme per favor !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=cyWGCUqMs94