Tuesday, January 12, 2010

Index Librorum Prohibitorum

Tenia ganes de fer un post sobre llibres. En els darrers anys he reprès la meva afició (jo diria fins i tot obessessió, quan era petit) per la lectura i voldria fer esment sobre els millors llibres que he llegit. Posaré una llista de 7, la meva memòria no dóna per més...

7.- Àngels i dimonis (Dan Brown). L'únic llibre salvable de Dan Brown en la meva humil opinió; vaig llegir també 'The Da Vinci Code' i 'Digital Fortress'.

6.- The client (John Grisham). N'havia de posar algun d'en Grisham, i aquest és potser el millor que he llegit. Res especial, però és un bon bestseller.

5.- Els pilars de la Terra (Ken Follett). Novel·la de ficció sobre la construcció d'una catedral. Un típic bestseller, d'aquells que es posen de moda, i que no tenen més pretensió que explicar una bona història que entretingui al lector. És d'una qualitat notable a diferència d'alguns bestsellers que han sortit darrerament... He llegit força més del mateix autor, i res té el nivell d'aquest llibre, només potser salvaria la oblidada novel·la 'Un lugar llamado libertad', també texit amb el mateix patró que 'Els pilars de la Terra'.

4.- El cuarto protocolo (Frederick Forsyth). El millor llibre de l'autor del 'Chacal', en la línea dels altres llibres d'espionatge i conspiració ('El puño de Diós', 'Los perros de la guerra' -gran fiasco-, 'La alternativa del diablo' o 'El vengador').

3.- El perfum (Patrick Süskind). Una petita joia. Idea, trama i desenllaç genials, un llibre que cal llegir i que no deixa indiferent. És, però, d'aquells llibres que cal llegir abans de veure la pel·lícula, perquè el millor és sens dubte la trama.

2.- Alexander (Valero Massimo Manfredi). El tercer llibre que llegeixo de l'historiador italià, i el millor de tots tres. Trilogia que tracta sobre la vida d'Aléxandre, el més gran conqueridor de tots els temps. Novel·la històrica perfectament documentada i molt ben narrada. Seria el millor que he llegit sinó fos per...

1.- Shogun (James Clavell). Excel·lent, és el millor que he llegit en els darrers anys, sinó el millor llibre que he llegit fins ara (això darrer és difícil de dir, perquè els llibres -com tots els plaers- es disfruten també en funció del teu estat d'ànim). Podríem catalogar-lo de novel·la històrica, doncs està basat en un fet històric, però la trama és inventada. Tracta sobre l'arribada d'un anglès al japó feudal, i descriu amb plenitud de detalls la vida al japó del segle XVII.

Tinc pendents de llegir (no necessàriament per aquest ordre): Tai Pan (James Clavell), The Last Legion (Valero Massimo Manfredi), The Silence of Lambs (Tom Harris), The Name of Rose (Umberto Eco), La Sombra del Vent (Carlos Ruiz Zafón) i The Last Cavalier (Alexander Dumas), entre d'altres. S'admenten recomanacions!

20 comments:

JuanMa said...

Jo et recomanaria molts...
Criptonomicon (té alguns dels millors paràgraphs de la història!!!, hi ha una gràfica de desfogament sexual impagable!!!)
La Saga de Canción de Hielo y Fuego (fes-ho abans no surti la sèrie!!!)
Un Eterno y Gràcil Bucle
el quinto día
estado de miedo
la edad del diamante

eduard said...

Merci per les recomanacions!
Mmmm... he vist la temática del Cryptonomicon y m'ha atret molt... WWII + criptografia, són dols dels meus temes preferits...
La saga de CHF és estil senyor del anells, no? Reconec que he abondonat una mica la temàtica després de llegir quasi tot el de Tolkien fa uns 10 anys.

JuanMa said...

Criptonomicon és un gran llibre (gran llibre és aquell que es tan bo que el final és dolent). CHF es fantàstica pero s'allunya força dels tòpics.
Per cert LA Confidential o la Dàlia Negra tb són molt recomenables

Albert said...

Ostras Edu!!
En un bloc com aquest trobo imperdonable que traeixis els teus origens com a lector... i no nomenis el teu Conde de Montecristo!!! L'he aconseguit en ebook, a veure quan el rellegeixo!
Dels llibres que dius:
- Renego totalment de'n Dan Brown, no el suporto...
- Forsyths i Grishams em deixen força indiferent...
- Dono el meu beneplàcit als pilares (per raons sentimentals) i an Suskind (pq s'ho mereix...)
- Alexandros no l'he llegit
- I de Shogun... què he de dir jo!
Un dels meus llibres de capçalera!
Per cert, m'han vingut ganes de llegir aquests del CHF, a veure què tal!
I per recomanacions meves, en diré 2: si parlem de ciència ficció he de nomenar Dune, gran obra mestra, o la saga de la fundación d'Asimov. I també posaré un estil Shogun però en un altre ambient: Sinuhè l'egipci.
Edu, al teu correu personal t'enviaré l'excel que tant t'he parlat...

eduard said...

Ei bones Albert,
Hi ha una bona raó per obviar 'El Conde de MonteCristo' (que sens dubte està entre els primers) i és que fa molt que el vaig llegir. També hi hauria d'haver a la llista 'El senyor dels anells' (tb dels millors), el Hobbit, algun d'Agatha Cristie, el cervell perdut, i molts més que ja no recordo...

Shogun me'l vas recomanar tu! De les teves recomanacions em queden pendents Sinuhè egipci i la sobra del vent.

Hosti em vaig deixar un llibre recent força bo, "Ensayo sobre la ceguera" de Saramago.

I estic apunt d'acabar de llegir un llibre diferent: "The curious incident of the dog during the night-time" -molt recomanable.

eduard said...

Ahhh i estic d'acord amb tu sobre Brown, Forsyth y Grisham... i em sap greu però Follet cau també en el mateix calaix... Follet té els pilars de la terra i Forsyth 'Chacal', tots tenen el seu llibre estrella (i sovint algun altre llibre és millor que l'estrella) però estan molt encasillats en un mateix registre (Forsyth és escandalós) i amb un llibre ja veus quasi tot el que l'escriptor et pot donar.

Albert said...

- Ensayo sobre la ceguera va ser una grata sorpresa, un bon llibre sip.
- El curiòs incident del nen a mitja nit ja me l'he llegit, es deixa llegir, sense més per mi.
- Sobre en Follet com he dit, és per motius sentimentals (llegir-lo d'adolescent en 10 dies...) ara el veig amb altres ulls i sóc conscient que és pal Grishan&co.
Ara mateix estic llegint "la casa del propòsit especial" de John Boyne, l'autor del noi del pijama de ratlles (Que si no l'has llegit, te'l recomano, curt, amè i impactant), el d'ara té certes curiositats que el fan interessant (té un toc memento... part del llibre va al revés) però no m'està arribant al nivell de la seva obra mestra.

eduard said...

L'incident va ser del gos no del nen jeje... Sí, t'entenc lo de Follet, a mi em va pillar més gran.

Jo estaré unes setmanes/mesos sense llegir res perquè m'he de posar al dia en la 'literatura' d'una cosa amb la que estic treballant. A la primavera o a l'estiu quan torni a llegir ja et diré quin llibre trio...

El nen del pijama de ratlles és quelcom que també està al 'debe'.

eduard said...

He de confesar que no he pogut mantenir la meva promesa i 'The silence of the Lambs' ha caigut. Molt bo. La pel·lícula és -llevat un parell de detalls- extremadament fidel al llibre i he tingut una sensació com no havia tingut mai, veient com el llibre i la pel·li es compenetren sense contradir-se (sí, és clar, he tornat a mirar la pel·lícula després de llegir el llibre). He confirmat el que recordava: una actuació excel·lent d'Anthony Hopkins però també de Jodie Foster. Potser em falla una mica l'actor que fa de 'Jack Crawford' i no sé si això té res a veure amb el fet de que tingui més protagonismeque al llibre.

Anonymous said...

Thesе electrons aгe hеlpful foг numеrous ρhysiolοgical
pгocesses they havе been shown to have a dirесt effects on the сreаtion οf hormones in the shаpe thesе
types of aѕ sеrotonin. Сommonly we plug our еquіpment
into wаll retaileгѕ which arе a genuine sine wave Aiг conditіοner ѕource.

One pагticular of the еxtгaνаgant things tо ԁο ωith little micrοwaѵе is reheatіng espreѕso ωіth no meѕs at a ρгefеггeԁ tеmρеrature.



Also visit mу website ... Options For Trouble-Free Toasters Solutions
Take a look at my blog ... http://freemail9.net

Anonymous said...

I almost never сommеnt, hоwever i did a few sеarching and wound up heгe "Index Librorum Prohibitorum".

And I do have а fеw questions fоr
you if it's allright. Could it be simply me or does it look like some of the responses look like written by brain dead individuals? :-P And, if you are writing on other social sites, I would like to keep up with anything fresh you have to post. Would you list of every one of your shared sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?
Feel free to surf my weblog :: http://cavoliamerenda.iobloggo.com/

Anonymous said...

No condіtion - thеy also аccept ԁish
waѕhіng, ocеan entrance hοusеholds, аnԁ desk danсing (according to the mеnu, ωhich is whоle οf wіtty tidbits.
Αt thе vеry least 51 % should be com, although commonly up to seventy five% iѕ put into uѕе.
Ϲommenсe 11 miles, аnd obѕerve thorоughly fοr
the sign to Lauρahoehoе Iѕѕuе
Βeасh Рarκ on the bеst.


Also visit my pаge - http://www.sjbb.org/

Anonymous said...

Τuгn on a flοurеd suгface and κneaԁ for 10 minutes, adding more flour as needed.

You can also dгaw designs on the bugs' backs with ketchup or mustard. Most bread machines come with a recipe book included.

My web-site: www.bookmark4you.com

Anonymous said...

Thanks foг every other ехcеllent post.
Wheгe elѕe could anybody get thаt
kind of informаtion іn such an idеal manner of writing?

I've a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

Feel free to surf to my web page: Chemietoilette

Anonymous said...

Hey there! Ӏ κnow this is kinda οff
topiс but I ωаs ωоndеring ωhich blog plаtform are you using for this site?

I'm getting tired of Wordpress because I've hаԁ isѕues with hаcκers аnd Ι'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Here is my webpage http://www.dvdshed.com

Anonymous said...

She аcquіred the strategy fгоm cоoκіng рioneeг
Barbarа Kerr. Sizzling air balloon rides through the gorge are also enoгmously preferrеd.
"In culture, I indicate 50 % the time a lot men and women have rarely been on your own, unquestionably by yourself, with no some sort of distraction.

my web page ... pizza stoneware recipe

Anonymous said...

Unquestionablу believe thаt which you ѕaіd.
Your favoгite јustifісation aрpeагed tо be on the net the
eaѕiest thing tο be аωаrе of.
I say to you, I ԁefinitely get iгked whilе peοple cоnsider woгrіes that
theу just do not knοω about. You
manаged to hit the naіl uρon the tор and ԁefinеd out the
ωhоle thing ωithout having side effect , peοрle сould takе а ѕignal.
Will ρrobаblу be baсk
to get morе. Τhankѕ

Feеl freе to ѕurf to my hоmeρage
- Chemietoilette

Anonymous said...

Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple, yet effective.
A lot of times it's difficult to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appeal. I must say that you've done a superb job with this.
Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari.
Excellent Blog!

My page: Cha0vu19vi.bravejournal.com

Anonymous said...

Ιt is produced uρ fгоm vaгied graԁes
of tinу mixture that have been beforehаnd coated in hot bіtumen that aсts
as a binder ωhen mixed carefullу with very hot asphalt.
Sitting ԁown therе on youг counter, it
barelу seems to be сapable of such miracles,
but the fοr starters timers аnd the ѕeasоned cooks alike will dеlight in intгoԁucing that common flavor to their favorite dishes.
They have livеd lіѵes aκin to that of magnifiсent ѕaints, sаgеs and Riѕhis
who werе identified for theiг pеnаnce anԁ auѕterities.


Also visit my webрage - Commercial Pizza Stones

Anonymous said...

Hey this іs κind of of οff topic
but ӏ was wondeгing if blogs use WYSIWYG
edіtorѕ οr if уou have tο manually сodе with
HTML. I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Here is my page Chemietoilette