Tuesday, September 2, 2008

Avulsio

Avui al blog d'en JuanMa he trobat un link al blog del País on hi ha a una referència molt completa (i fàcilment comprensible!) sobre l'experiment LHC (Large Hadron Collider) que es porta a terme la setmana vinent (10 de septembre) al CERN de Ginebra. El LHC pot suposar un abans i un després en la concepció que tenim de la física, doncs el xoc de dos protons a una velocitat molt propera a la de llum pot descobrir-nos noves partícules de les que està formada la matèria.
Com a químic quàntic i gran ignorant de la física de partícules, m'ho miro des de la distància conscient que poc canviarà la meva feina. No obstant, m'agradarà seguir-ho doncs possiblement sigui un moment històric per la ciència.

Addendum (9 Setembre 2008):

A Science hi ha un article divulgatiu sobre el LHC, trobo especialment interessant els escenaris que es dibuixen en funció de si es troba o no el bossó de Higgs: es pot donar per acabava una branca de la física, pot suposar un canvi radical en la concepció que es tenia fins el moment o fins i tot es pot quedar completament estancada la recerca en aquesta direcció. Tot això, no obstant, ja ens diuen que molt probablement tardarà a saber-se i que demà simplement comença l'espectacle.

Addendum (28 Setembre 2008):

Després de tanta expectació sobre el LHC ara resulta que l'aparell s'ha espatllat i estarà inactiu fins a la primavera. Podeu trobar més detalls sobre l'averia a Science.


No comments: